Άνοδος των επιτοκίων δανεισμού τον μήνα Ιούνιο

Άνοδος των επιτοκίων δανεισμού τον μήνα Ιούνιο

Αρ. Πρωτ. 1789/26.08.2010

Προς Υπουργό:

Οικονομικών

                                                            

Άλλο ένα βάρος έρχεται να προστεθεί στα ήδη βεβαρημένα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, καθώς τα επιτόκια των καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων σημείωσαν άνοδο έως τρεις μονάδες κατά τον μήνα Ιούνιο, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να είναι διπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Τα στοιχεία που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος είναι χαρακτηριστικά, καθώς η άνοδος αυτή οδήγησε το σταθερό επιτόκιο έως 5 χρόνια από 6,03% στο 8,3%, ενώ το σταθερό επιτόκιο διάρκειας άνω των 5 ετών εκτινάχθηκε από το 6,03% στο 9,02%.

Η άνοδος των ελληνικών επιτοκίων οδηγεί σε διεύρυνση της ψαλίδας με τα επιτόκια της Ευρωζώνης, τα οποία τον μήνα Ιούνιο κινήθηκαν πτωτικά και διαμορφώθηκαν στο 4,10% για σταθερό επιτόκιο έως 5 χρόνια και στο 3,81% για σταθερό επιτόκιο διάρκειας άνω των 5 ετών. Να σημειωθεί, ότι στα επιχειρηματικά δάνεια το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο για δάνεια έως 1 εκατ. ευρώ οδηγήθηκε από την αύξηση αυτή στο 5,90% από το 5,56%. Αντίστοιχα, στα καταναλωτικά δάνεια η άνοδος φτάνει τις 1,83 μονάδες, ωθώντας το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο στο 10,31% από 8,48%, την στιγμή που το αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαμορφώθηκε στο 5,23%. Τα μεγέθη αυτά φανερώνουν το υψηλό κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που επιβαρύνονται επιπλέον στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία και με την επιβολή των σκληρών μέτρων από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Παρακολουθεί το αρμόδιο Υπουργείο τις εξελίξεις στο τραπεζικό τομέα και την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού που παρατηρήθηκε στον μήνα Ιούνιο και ποιες είναι οι ενέργειες για την συγκράτηση των επιτοκίων, που επιβαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις;   

Απάντηση Υπουργείου